17 źródeł magnezu – pozwolą zmniejszyć ryzyko zawału serca, leków i depresji

  • kapusta chińska
  • jarmuż
  • brukselka
  • kiełki pszenicy
  • brokuły
  • szpinak
  • sałata rzymska

Docenić trzeba również:

  • awokado
  • dynia
  • surowe ziarna kakaowe lub/i niesłodzony proszek kakaowy
  • niektóre owoce np. banany, jeżyny, truskawki
  • ryby
  • nasiona i orzechy (m.in migdały, orzechy, siemię lniane)
  • zioła i przyprawy (m.in. gorczyca, koper włoski, pietruszka)

Jakie jest zapotrzebowanie na magnez?

Jak podają badania Narodowego Instytutu Zdrowia z USA zapotrzebowanie na magnez różni się w zależności od wielu i od płci. Przyjęto więc wartość na poziomie 310mg dla kobiet, a 400mg dla mężczyzn. Ze względu na procesy dorastania i dojrzewania dzieci i młodzież powinny przyjmować większe dawki tego pierwiastka.

Według profesora Roberta Tigerstedta na początku ubiegłego stulecia poziom magnezu we krwi przeciętnego dorosłego znajdował się na poziomie około 1250mg.

Niestety, obecnie szacuje się że przeciętny poziom magnezu sięga poziomu 250mg. W ciągu dnia spożywać powinno się około 300-400mg/dobę. Zatem nie trudno się domyślić, że świadczy to o dużych niedoborach w dużej części społeczeństwa.

Główna przyczyna

error: Treść zabezpieczona !!