Współczesne żywienie często opiera się w znacznym stopniu o produkty wysoce przetworzone. Masowa produkcja żywności wpłynęła negatywnie na jej jakość. Przykładem może być białe pieczywo lub ryż, kiedyś cenne źródło magnezu, teraz straciły aż 3/4 tego pierwiastka.
Powszechnym i skutecznym sposobem wyrównywania niedoboru magnezu jest stosowanie suplementów diety dostępnych w aptekach i czasem też w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.
Ważne by zrównoważyć spożycie magnezu i wapnia. Należy też pamiętać, że witamina D hamuje przyswajanie magnezu, dlatego też nie powinno się przyjmować tych dwóch suplementów jednocześnie.
Magnez ułatwia przyswajanie wapnia, odgrywa rolę w prawidłowym funkcjonowaniu komórek mięśniowych i ma wpływ na około 300 enzymów trawiennych.
Oprócz tego pierwiastek wpływa pozytywnie na układ krążenia, problemy menstruacyjne, cukrzyce, astmę, osteoporozę i inne choroby kości. Oprócz tego wspomaga pamięć i prawidłową pracę nerek. Odpowiedni poziom magnezu we krwi zapobiega również skurczą mięśni.