Jak zrobić szybkie ciasto budyniowe na każdą okazję. Niebo w gębie

Jeżeli jesteś fanem budyniu, lub po prostu lubisz delikatne i słodkie desery, to ten przepis zdecydowanie jest idealny dla Ciebie. Puszyste ciasto budyniowe świetnie nada się jako przysmak na ucztę lub jako słodka przekąska dla rodziny.

Dodatkowo, nie potrzebujesz do niego zbyt wielu składników, a przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, więc nawet jeśli nie przepadasz za kulinarnymi przygodami – z pewnością poradzisz sobie z tym zadaniem.

Do stworzenia smakowitego ciasta budyniowego potrzebujesz zaledwie sześciu składników:

  • 6 jajek
  • litr mleka
  • 250 g masła
  • 9 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 80 g budyniu waniliowego

Przygotowanie w dwóch etapach:

Najpierw przygotuj spód ciasta – upiecz biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij je za pomocą miksera na sztywną pianę. Później dodaj do masy sześć łyżek cukru pudru i ponownie ubijaj do połączenia się masy. Następnie dodaj sześć łyżek mąki i delikatnie wymieszaj całość.

Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozprowadź równomiernie masę. Piecz około 20 minut w 180 stopniach, jednak cały czas kontroluj sytuację, sprawdzając gotowość za pomocą wykałaczki.

Gdy biszkopt będzie gotowy, odstaw go do ostygnięcia i zacznij przygotowywać krem budyniowy. Ubij żółtka oraz sześć łyżek cukru ze sobą. Dodaj resztę mąki, budyń i dwie łyżki mleka, a następnie wymieszaj masę do połączenia się składników.

Pozostałe mleko zagotuj w rondelku i lekko ostudź – potem dodaj do niego żółtka oraz masło i połącz całość.

Krem wyłóż równomiernie na ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Możesz również udekorować ciasto, posypując je gorzkim kakao lub startą czekoladą, zależnie od preferencji.

error: Treść zabezpieczona !!