Jak zrobić klopsiki do zupy, aby uzyskać delikatne kulki, a nie pozbawione smaku grudki

Soczyste i aromatyczne klopsiki doskonale uzupełnią zupę przygotowaną według dowolnego przepisu.

Polecamy przygotowanie ich z mielonej wołowiny, dobrze utrzymuje swój kształt i nadaje bulionowi przyjemny smak. Ale możesz również użyć wieprzowiny lub kurczaka.

Jeśli nie masz cebuli w proszku, można ją zastąpić drobno posiekaną świeżą cebulą. Bułka tarta (lub kasza manna) sprawiają, że klopsiki są bardzo delikatne.

Takie kulki mięsne można przygotować, zamrozić i w dowolnej chwili użyć. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas w przyszłości podczas gotowania.

Składniki

  • Mielona wołowina 450 g
  • Bułka tarta 1/4 szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz 0,25 łyżeczki
  • Cebula w proszki 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 2 łyżeczki

Przygotowanie

Wymieszaj mięso mielone z bułką tartą. Dodaj lekko ubite jajko, dokładnie wymieszaj.

Posól i popieprz mielone mięso, dodaj cebulę w proszku i suszone zioła. Mieszaj mieszaninę do uzyskania gładkiej masy, a następnie uformuj klopsiki. Rób to lekko zwilżonymi rękami w wodzie.

Gotowe klopsiki możesz natychmiast dodać do zupy lub je zamrozić.

Gotuj i dziel się ulubionymi przepisami ze znajomymi w mediach społecznościowych!

error: Treść zabezpieczona !!