„Jabłkowy taniec”- Oszalejesz na jego punkcie. Najlepsze ciasto jakie jadłam.
Przepyszny deser o niebanalnym wyglądzie zaskoczy wszystkich gości. Ten oryginalny jabłecznik składa się z czterech warstw – puszystego ciasta, frużeliny jabłkowej, kremowej warstwy straciatella i galaretki. Wykonanie go nie jest trudne, ani czasochłonne.
Składniki:
Spód:
- 100 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 70 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 białko
- 130 g mąki pszennej
- 70 g skrobi
Frużelina jabłkowa:
- 120 g miękkiego masła
- 1 jabłko
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
Warstwa straciatella:
- 5 łyżek żelatyny
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- pół szklanki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej lub cytrynowej
Przygotowanie:
Spód:
Piekarnik nagrzej do 175°C. Do masła dodaj cukier i margarynę. Ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ubijania, dodaj żółtka i białko. Miksuj ok. 2 minut. Przesiej mąkę i skrobię przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę ze skrobią do masy. Miksuj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej w nią ciasto. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Frużelina jabłkowa:
Jabłko umyj i obierz. Usuń rdzeń. Zetrzyj jabłko na tarce. Dodaj masło. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj galaretki i gotuj do ich rozpuszczenia. Trwa to ok. 5 minut. Zdejmij rondel z ognia i ostudź frużelinę. Powinna być gęsta. Rozprowadź frużelinę równomiernie na schłodzonym spodzie. Całość włóż do lodówki.
Warstwa straciatella:
Zalej żelatynę szklanką wody. Odczekaj chwilę i podgrzej żelatynę, by rozpuściła się w wodzie. Serek mascarpone zmieszaj z jogurtem i cukrem pudrem. Mieszając, dodawaj ciepłą żelatynę. Śmietanę ubij i dodaj do masy mascarpone stopniowo (po łyżce). Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do masy. Następnie wymieszaj masę i równomiernie rozprowadź ją po schłodzonym cieście. Ponownie włóż je do lodówki.
Galaretka:
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć, jest gotowa do wylania na ciasto. Włóż gotowy deser do lodówki na co najmniej półtorej godziny.