Borowiki są jednymi z najcenniejszych zdobyczy grzybiarza, ponieważ ich smak i aromat nie może się równać z innymi grzybami. Każdy wie, że samodzielnie wyhodowane warzywa smakują najlepiej, a gdyby tak spróbować swoich sił i stworzyć swoje własne, borowikowe Eldorado?
Sezon na borowiki trwa od lipca i kończy się w październiku. Jeśli w tym okresie znajdziesz jeden lub dwa dojrzałe okazy borowików – możesz rozpocząć swoją przygodę z ich domową uprawą.
Trzeba wiedzieć, że w kapeluszu grzyba znajdują się zarodniki, które pozostają w trybie uśpienia, do momentu aż ich się nie pobudzi. Mogą tego dokonać zwierzęta, które po zjedzeniu grzybów uruchamiają proces fermentacji, a po wydaleniu zarodniki dostają się do gleby i tworzą grzybnię.
Do ziemi trafiają tylko właściwe zarodniki, a dzięki temu mamy dużo większe prawdopodobieństwo, że już za jakiś czas wyrosną z nich grzyby.