Większość z was, jak już zabierała się za robienie mięsa, często spotkała się z tym, że było ono przypalone, nie upieczone jak należy lub suche. Koniec z tym raz na zawsze! W tym materiale opiszę Ci kilka przydatnych wskazówek, dzięki którym mięso przygotowane przez Ciebie będzie smaczne, soczyste i równomiernie wypieczone.
Na samym początku powinieneś zacząć od doboru odpowiedniego kawałka, najlepiej bez kości, jak np.: polędwica, filet, czy szynka. Kawałek, który zamierzasz upiec w jednym kawałku, nie powinien ważyć więcej niż 2 – 2,5 kg. Jeśli część, którą wybierzesz będzie za duża, to mięso przypiecze się na krawędziach, lecz nie dopiecze w środku.
Aby dodatkowo zwiększyć aromat oraz soczystość mięsa, możesz dodatkowo nadziać smalcem i czosnkiem. Chude mięso charakteryzuje się tym, że w kontakcie z marynatą sprawi, że będzie ono miękkie i soczyste. Dodatkowo musztarda i miód idealnie komponują się z wieprzowiną, natomiast wołowina świetnie czuje się w towarzystwie słodko-kwaśnego sosu i szczyptą ziół prowansalskich.