Ekspresowe ciasto czekoladowe – obłędnie pyszne, szybkie w wykonaniu. Uwielbiam je jeść

Ekspresowe ciasto czekoladowe, to idealna propozycja, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Wspaniale sprawdzi się też na przyjazd niespodziewanych gości.

Składniki są tanie i ogólnodostępne. A samo przygotowanie ciasta jest niebywale proste. Szybko, smacznie i czekoladowo.

Składniki:

  • 1 szklanka naturalnego kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do małej miski lub szklanki wlewamy cały kefir, dodajemy sodę i mieszamy wszystko łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy kefir  z sodą i wszystko mieszamy do połączenia.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Można ją również obsypać mąką, a jej nadmiar strzepnąć. Do tak przygotowanej foremki wlewamy ciasto.

Ciasto pieczemy 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Czas pieczenia może być różny, dlatego zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Gdy ciasto przestygnie można je przełożyć ulubionym dżemem, marmoladą lub inną masą. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!