Grecy i Rzymianie spożywali je jako lekarstwo na przeróżne choroby, gdyż zdawali sobie sprawę z tego, że owe warzywa posiadają wiele użytecznych substancji odżywczych tj.: witaminy oraz minerały, do których należą magnez, cynk, sód, wapń, sód, jod, a także saponiny, betainę, azotyny i flawonoidy.
Poza tym świetnie się sprawdzą jako dodatkowe lekarstwo na takie choroby jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, bezsenność, tarczyca, niedokrwistość czy osłabienie odporności. Jednakże Owe warzywa posiadają o wiele więcej zalet. Warto zapoznać się z tymi najważniejszymi.
Buraki zwiększają dopływ krwi do mózgu. To skutek wysokiej zawartości azotanów, które w jamie ustnej zostają przeobrażone w azotyny.
Kolejnym benefitem jedzenia buraków jest poprawione funkcjonowanie jelit i nerek, gdyż owe warzywa wspierają wątrobę w procesie usuwania toksyn z krwi. Ponadto pomagają likwidować kwas moczowy z ciała.
Buraki pomagają w odnawianiu krwinek, regulacji miesiączki oraz łagodzeniu menopauzy.
Chronią komórki przed nowotworami, a w konieczności pomagają je zwalczać.