Jak uchronić rośliny w ogrodzie przed ślimakami. Dzięki temu mam czyste całe podwórko bez zbędnej drogiej chemii.
Jak uchronić rośliny w ogrodzie przed ślimakami?
Ślimaki są nieproszonymi gośćmi w ogrodach. W ciągu jednej nocy potrafią zniszczyć wszystkie plony. Niejeden ogrodnik właśnie przez ślimaki stracił wszystkie swoje sadzonki.
Zwierzęta te uwielbiają ogórki, fasolę, rabarbar, kalarepę czy młodą kapustę. Kochają wilgotne i zacienione miejsca, np. pośród traw, gęstych chwastów lub pod doniczkami. Na szczęście inwazji mięczaków da się zapobiec i to bez użycia chemii.
Jak zapobiegać atakowi ślimaków?
Zanim szkodniki na dobre rozgoszczą się w ogrodzie, można zafundować im przeprowadzkę w inne miejsce. Wystarczy zwilżyć małą część ogródka na noc i przykryć go kawałkiem kartonu.
Rano pod kartonem będzie mnóstwo ślimaków, które wystarczy przenieść w odległe miejsce. Warto również podlewać rośliny rano a nie wieczorem, ponieważ przez to, że gleba wyschnie w ciągu dnia, ślimaki mają ograniczony dostęp do roślin.
Rabarbar – przysmak dla ślimaków
Ślimaki uwielbiają rabarbar. Roślina ta posiada duże liście, które są świetnym schronieniem dla szkodników. Nie warto uprawiać go w ogródku warzywnym, ponieważ szybko zostanie zjedzony. Lepiej posiać go na skraju kwietników.
Czego nie lubią ślimaki?
Ślimaki nie lubią roślin, które są twarde i mają ostro zakończone liście. Nie przepadają również za aromatami ziół. Szczególnie nie lubią:
- nagietka,
- lawendy,
- tymianku,
- rozmarynu,
- szałwii.
Wystarczy posadzić te rośliny obok upraw, by ślimaki trzymały się od nich z daleka. Można umieścić je również między warzywami. Inną, skuteczną barierą dla mięczaków są skorupki jajek.
Trzeba je pokruszyć i utworzyć z nich pasek o szerokości minimum 10 centymetrów. Ślimaki nie przedostaną się przez niego do roślin. Podobną barierę stworzą rozsypane trociny z dodatkiem fusów od kawy.
Kofeina jest trująca dla ślimaków, więc będą trzymały się od niej z daleka. Szkodniki zniechęcą się również rozsypanymi na swojej drodze gałązkami róż, malin lub jeżyn.