Każdy musi spróbować. Ich smak powali na kolana. Przepis na zrazy z notatnika mojej babci.

Wieprzowina jest produktem, z którego można stworzyć proste, ale wyśmienicie smakujące danie. Do tego typu mięsa można dodać swoje ulubione dodatki takie jak ogórki, śliwki, a dzięki temu wieprzowina będzie jeszcze bardziej smaczna.

Dodanie makaronu sprawi, że nawet osoba, która potrzebuje dużo zjeść będzie syta. Sprawdź przepis na zrazy wieprzowe z ogórkiem i serem, które są wyśmienite !

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 2-3 sztuki kiszonych ogórków
  • 130 g twardego sera
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w cienkie kawałki. Każdy kawałek zabezpieczyć folią spożywczą i porządnie rozbić tłuczkiem.

Gdy mięso będzie już rozbite należy je doprawić pieprzem i sokiem z cytryny, a po tym odłożyć na pół godziny do miski.

W tym czasie można przygotować sobie resztę składników, a mianowicie pokroić ogórki na cztery części oraz ser na małe kawałki. Po upłynięciu pół godziny należy posolić mięso. Następną rzeczą, którą wykonujemy jest rozłożenie wieprzowiny na desce i umieszczenie sera oraz kawałka ogórka na brzegach mięsa.

Mięso trzeba zwinąć w roladkę i związać nitką, aby podczas pieczenia roladka się nie rozpadła. Powstałe roladki smażymy na oleju na złoty kolor, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 12 minut.

Roladki możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym, który będzie idealnym dopełnieniem tego dania. Smacznego !

error: Treść zabezpieczona !!