Kiełbasę lub szynkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do niej śmietanę i jajka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy oraz sól. Kromki chleba układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem. Równomiernie na każdej kromce układamy nadzienie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 20 minut.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z jajkami oraz drobno pokrojoną szynką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tutaj można, lecz nie trzeba, dodać śmietanę. Kromki chleba smarujemy masłem i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na każdej z nich układamy cienką warstwę przygotowanej masy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. I to wszystko.