Mój mąż uwielbia ten słodko-pikantny smak. Dziewczyny, ta marynowana cukinia powala na kolana.

Przepisów na cukinię jest wiele.

Pomysł poniżej to inspiracja dla tych, którzy mają ochotę spróbować czegoś niebanalnego, a jednocześnie odżywczego. Takie właśnie jest słodko-kwaśna purée z cukinii z dodatkiem aromatycznych warzyw.

Składniki:

  • cukinia: 3 kg
  • papryka: 2 kg
  • pomidory: 2 kg
  • cebula: 0,5 kg
  • pietruszka: 1 pęczek
  • cukier: 1 szklanka
  • czosnek: 5 ząbków
  • olej roślinny
  • ocet: 100 ml
  • sól: 4 łyżki

Wykonanie:

Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Umyte pomidory pokrój w kostkę, a obraną cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na koniec umyj i obierz papryki, a następnie pokrój je w drobną kostkę i dodaj do warzywnego purée. Do całości dodaj sól, cukier i olej. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Przełóż masę do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż wszystko zmięknie. Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj go dokładnie z masą warzywną.

Gotowe purée możesz zapasteryzować na zimowe, chłodne dni. W tym celu przygotuj wygotowane słoiki i pokrywki. Ciepłą masę warzywną przełóż do słoików, zakręć szczelnie, obróć do góry dnem i przykryj kocem lub grubym ręcznikiem do ostygnięcia.

Tak przygotowane purée będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu zamiast mięsa.

error: Treść zabezpieczona !!