Bez wyrabiania ciasta i wałkowania: Ciasto Miodowe – Szybko i pysznie.

Ciasto miodowe jest nie tylko pyszne w smaku, ale również proste w wykonaniu, bo nie trzeba ręcznie wyrabiać ciasta, bowiem wystarczy wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Warto wypróbować je przygotowując smaczny deser.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 6 łyżek miodu,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru kryształu,
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 150 g masła bądź margaryny,
  • 1 łyżka octu.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a potem dodać do niego miód wraz z jedną szklanką cukru. Składniki dokładnie wymieszać do połączenia się ich. Do ciasta dodać następnie jajka oraz sodę oczyszczoną i 1 łyżeczkę octu. Znów mieszając, połączyć składniki. Ostatnim składnikiem do dodania jest mąka pszenna.

Upiec ciasta. Masę podzielić na około 8 – 10 części w zależności od wielkości wymiarów formy. Pierwszą część wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 180 stopni. Jeśli warstwy będą zbyt blade to proces pieczenia trzeba nieco wydłużyć. Wszystko zależy od mocy piekarnika.

Ostudzić wszystkie upieczone warstwy. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Każdy placek wraz z górą oraz bokami posmarować masą śmietanową.

Wierzch dowolnie udekorować, np. czekoladowymi płatkami czy też owocami. Schłodzić, aby całość dobrze stężała ze sobą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!