Uwodzi swoim aromatem. Nie mogę oprzeć się pokusie jedzenia tego orzechowego tortu.
481
Mimo, ze przygotowanie tego ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu jest ono niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazję, takie jak urodziny, Święta czy Sylwester.
Składniki na ciasto:
jajka – 8 sztuk
cukier – 160 g
mielone orzechy włoskie – 100 g
mąka – 160 g
Składniki na krem:
jajka – 4 sztuki
cukier – 200 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
mleko – 50 ml
masło – 300 g
Składniki na syrop:
woda – 200 ml
cukier – 2 łyżki
rum do smaku
Składniki na chrupiące orzechy włoskie:
cukier – 150 g
orzechy włoskie – 150 g
Przygotowanie:
Ubij białka z cukrem. Dodawaj pojedynczo żółtka jaj ciągle mieszając. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z orzechami.