Uwodzi swoim aromatem. Nie mogę oprzeć się pokusie jedzenia tego orzechowego tortu.

Mimo, ze przygotowanie tego ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu jest ono niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazję, takie jak urodziny, Święta czy Sylwester.

Składniki na ciasto:

  • jajka – 8 sztuk
  • cukier – 160 g
  • mielone orzechy włoskie – 100 g
  • mąka – 160 g

Składniki na krem:

  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 200 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mleko – 50 ml
  • masło – 300 g

Składniki na syrop:

  • woda – 200 ml
  • cukier – 2 łyżki
  • rum do smaku

Składniki na chrupiące orzechy włoskie:

  • cukier – 150 g
  • orzechy włoskie – 150 g

Przygotowanie:

Ubij białka z cukrem. Dodawaj pojedynczo żółtka jaj ciągle mieszając. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z orzechami.

error: Treść zabezpieczona !!