To przecież tylko warzywa i mięso, odpowiednio doprawione i gotowane dostatecznie długo. Nic nie może pójść źle. Przede wszystkim należy rozgraniczyć, zupę od pysznej zupy. Jak ugotować taki posiłek, który posmakuje wszystkim? Każdy ma kilka swoich tajemnic kuchennych, jednakże warto przytoczyć te absolutnie podstawowe i uniwersalne. Znajdą swoje zastosowanie niezależnie od tego, jaką zupę zamierzasz podać.
Zdarza się zbyt mocno posolić zupę. Jest na to bardzo prosty sposób – wystarczy obrać kilka ziemniaków i je w takiej cieczy pogotować. Z łatwością pochłoną niechcianą część rozpuszczonej soli.
Smak zup zależy w dużej mierze od momentu ich posolenia. Najlepszy rosół uzyskuje się przez wsypanie soli na około pół godziny przed zakończeniem gotowania. Co ciekawe, w przypadku zupy rybnej są to tylko 3 minutki przed wyłączeniem palnika.