Ciastka przygotowane w kilka minut, które smakują niesamowicie to oczywiście domowe ciastka Linza z budyniem waniliowym. Przepis.

Domowe ciasteczka to coś, co wszyscy kochamy. Zawsze smakować będą lepiej od tych, które przyniesiemy ze sklepu. Maślane i pachnące aromatyczną wanilią do kuchni przywiodą każdego domownika. Oto jak je wykonać!

Proponowane przez nas ciasteczka budyniowe smakują jak z najlepszej cukierni. I równie dobrze wyglądają.  A przy tym są niezwykle łatwe oraz szybkie do przygotowania.

Błyskawiczne budyniowe ciasteczka – potrzebne składniki:

  • 300 g klasycznej mąki pszennej do wypieków
  • 150 g cukru pudru lub bardzo drobnego cukry do wypieków
  • 250 g świeżego, prawdziwego masła
  • 3 budynie o smaku waniliowym (lub innym ulubionym)
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 2 łyżki rumu
  • na nadzienie: ulubiony dżem lub krem śniadaniowy typu Nutella

Błyskawiczne budyniowe ciasteczka – sposób przygotowania:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz budynie, żółtka i rum. Wszystko szybko ze sobą zagniatamy (jak klasyczne ciasto kruche), a następnie owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 3 cm i wycinamy ulubione kształty. Pieczemy je na wyłożonej pergaminem blaszce przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Po przestygnięciu przekładamy ciastka nadzieniem i sklejamy ze sobą dwie części. Wkładamy do lodówki. Najlepsze będą następnego dnia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!