Przepis na sos bez mięsa z pastą pomidorową – Idealny do każdej potrawy. Przepyszny i prosty w przyrządzeniu.

Koleżanka z pracy mieszka niedaleko mnie, w bloku na parterze. Przechodząc obok jej mieszkania, zawsze można poczuć wydobywający się z kuchennego okna aromat.

Gotowanie to jej pasja, a daniem popisowym jest sos bez mięsa z pastą pomidorową. Długo musiałam się naprosić, żeby zdradziła mi przepis na to unikatowe danie. W końcu się udało. Teraz ja dzielę się nim z Wami. Na zdrowie!

Produkty:

  • 500 ml wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1-1,5 łyżki śmietany kwaśnej

Przygotowanie:

To nic trudnego. Przygotuj rondelek lub patelnię. Masło rozpuść na małym ogniu. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Mąkę podsmaż na złoty kolor, dodaj koncentrat pomidorowy i olej. Znowu wymieszaj. Dolej wody, pamiętaj, aby lać ją cienkim strumieniem. Nie zapominaj o ciągłym mieszaniu. Sos lubi się szybko i niepostrzeżenie przypalić.

Następnie dodaj sól i pieprz. Możesz też dodać swoje ulubione przyprawy i warzywa. Dobrze będą pasowały np. cebula, czosnek, oregano, bazylia, suszony koperek czy suszona/świeża pietruszka. Do sosu dodaj cukier, ciągle mieszając, dodaj kwaśną śmietanę. Wszystko ciągle mieszaj, aby zapobiec przypaleniu.

Sos jest już gotowy. Dopraw go według swoich upodobań. Podawaj go na ciepło. Sos świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem, owsianką czy legendarnymi klopsami.

Smacznego. Jeśli sos ci zasmakuje, dziel się śmiało przepisem z innymi. Niech inni też poczują smak dzieciństwa. Moja sąsiadka gotowała sos swoim dzieciom, a teraz już wnukom. Ty też możesz tym sosem kulinarnie podbić serca najbliższych. W komentarzu możesz też podzielić się swoją opinią na temat sosu.

error: Treść zabezpieczona !!