To ciasto, które pokochają domownicy oraz wszyscy odwiedzający Cię goście. Sprawdzi się podany na rodzinnych imprezach i jako zwykły dodatek do popołudniowej kawki wypijanej z sąsiadką. Koniecznie wypróbuj!
Przygotować należy dwa ciasta. Z podanych składników (w temperaturze pokojowej) zagnieść należy kruche ciasto, następnie podzielić je na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao.
Pierwsze rozwałkowane ciasto pieczemy w 200 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około pół godziny. Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Po schłodzeniu przecinamy na pół. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, a mąkę przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy z sodą oczyszczoną.
Zawartość obu misek delikatnie ze sobą mieszamy, wylewamy na blachę i także pieczemy. Ze śmietany kremówki oraz cukru pudry przygotowujemy masę za pomocą miksera. Kremem przekładamy wszystkie warstwy ciasta, które następnie umieszczamy w lodówce.