Niesamowite w smaku i łatwe do zrobienia – domowe ciasto ze śmietaną według przepisu mamy.

Szybkie do wykonania i obłędne w smaku. Oto proste i zarazem przepyszne ciasto ze śmietaną prosto ze starego notatnika mojej Mamy.

To ciasto, które pokochają domownicy oraz wszyscy odwiedzający Cię goście. Sprawdzi się podany na rodzinnych imprezach i jako zwykły dodatek do popołudniowej kawki wypijanej z sąsiadką. Koniecznie wypróbuj!

Ciasto ze śmietaną – potrzebne składniki:

  • 200 g tortowej mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 50 g dobrej jakości kakao (niesłodzonego)
  • łyżeczka sody
  • 250 g gęstej śmietany
  • 2 średniej wielkości jaja
  • na krem: szklanka gęstej śmietany kremówki i szklanka cukru pudru

Ciasto ze śmietaną – jak przyrządzić:

Przygotować należy dwa ciasta. Z podanych składników (w temperaturze pokojowej) zagnieść należy kruche ciasto, następnie podzielić je na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao.

Pierwsze rozwałkowane ciasto pieczemy w 200 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około pół godziny.  Powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Po schłodzeniu przecinamy na pół. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, a mąkę przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy z sodą oczyszczoną.

Zawartość obu misek delikatnie ze sobą mieszamy, wylewamy na blachę i także pieczemy. Ze śmietany kremówki oraz cukru pudry przygotowujemy masę za pomocą miksera. Kremem przekładamy wszystkie warstwy ciasta, które następnie umieszczamy w lodówce.

Najlepiej smakuje schłodzone i udekorowane dodatkowo masa czekoladową. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!