Śmietankę kremówkę wraz z cukrem umieścić w garnku i gotować na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. W trakcie gotowania co jakiś czas płyn zamieszać, aby zapobiec przypaleniu. Kremówka powinna gotować się około 6 minut, aż jej temperatura osiągnie 115 stopni, wtedy można ją zdjąć z palnika.
Do garnka dodać kakao i energicznie zamieszać, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę ostudzić i umieścić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie masę należy ubić. Krem paryski gotowy.
Czekoladę podzielić na mniejsze części. W garnku podgrzać śmietankę i dodać do niej czekoladę, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści można przestać mieszać, garnek pozostawić na palniku do momentu, aż na powierzchni śmietanki zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Masę ostudzić i umieścić w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie za pomocą miksera ubić śmietanę. Tak przygotowany krem paryski wykorzystać do dekorowania ciast, nadziewania ciasteczek.