Jeśli jesteś miłośnikiem żeberek, ten przepis jest dla Ciebie. Żeberka lepsze niż w najlepszej restauracji. Mięso tak miękkie, że samo oddziela się od kości. A do tego te przyprawy… Palce lizać!
Mięso umyj, a następnie dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Żeberka posól z jednej i drugiej strony oraz przypraw pieprzem i czosnkiem.
Blachę wyłóż folią i połóż na niej mięso. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200°C.
Po wyznaczonym czasie wyjmij blachę, by posypać mięso rozmarynem, następnie zawiń je w 2 warstwy folii i piecz przez kolejne 50-60 minut.
W czasie, kiedy mięso jest w piekarniku przygotuj sos. Potrzebny będzie mały garnek, w którym wymieszaj składniki na marynatę. Doprowadź do zagotowania i gotuj ok. 5 minut.
Po wyznaczonym czasie żeberka odwiń z folii i polej sosem. Piecz jeszcze bez przykrycia przez 10-15 minut w temp. 180°C.