Wydaje ci się, że udka z kurczaka to nudna i banalna propozycja na obiad – Nic bardziej mylnego – Przepis w nowej odsłonie.

Udka z kurczaka to jeden z ulubionych i najsmaczniejszych składników do stworzenia świetnego obiadu dla rodziny i nie tylko.

Kluczem do ich doskonałego wykonania jest wyjątkowa marynata i odpowiednie pieczenie. Dzięki temu przepisowi już zawsze będziesz mieć pod ręką pomysł na szybki i sycący posiłek!

Zacznij od przygotowania składników do marynaty:

  • 30 ml oleju
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • 15 udek z kurczaka

Polecane dodatki:

  • 350 g pieczarek
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g sera żółtego
  • 100 ml śmietanki do sosów
  • jajko
  • 100 ml wody
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie zacznij od mięsa. Udka należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie włożyć do miski. Wsyp do środka przyprawy wymienione wśród składników do marynaty i wmasuj w skórę mięsa. Do osobnej miseczki wlej olej, sos sojowy, miód, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.

error: Treść zabezpieczona !!