Drożdżowe makowe ślimaczki – Doskonały pomysł na szybką i prostą w wykonaniu słodką przekąskę do popołudniowej kawki lub herbatki.

Deser z makiem sprawdzi się idealnie nie tylko w święta.

W połączeniu z ciastem drożdżowym stanie się ulubioną słodką przekąską dla domowników. Wystarczy chwila, by wykonać ten szybki i efektywny przepis. Przekonaj się sam/a!

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g margaryny

Nadzienie:

  • 260 g chałwy
  • 200 g maku

Dodatkowo do posmarowania ślimaczków przed pieczeniem potrzebne będą:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.

Ciasto:

Na początku należy wymieszać drożdże z ciepłą wodą oraz 1 łyżką cukru.  Dodać pozostały cukier, mleko oraz olej i wymieszać.  Wbić do masy 2 jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę. Zagniatać masę, aż do uzyskania elastycznego ciasta.

Nadzienie:

Aby pozbawić mak gorzkiego posmaku i nadać mu wilgotną konsystencję, należy zalać go wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 minut. Trzeba zrobić to przed przygotowaniem nadzienia.  Po ugotowaniu odsączyć mak od wody, a następnie zblendować go z chałwą i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wcześniej przygotowane ciasto podzielić na równe części.  Rozwałkować każdą z nich do owalnego kształtu oraz posmarować nadzieniem.  Gotowe kawałki z nałożonym nadzieniem zwinąć na kształt rulonu, a następnie pokroić na równe części.  Blaszkę przed nałożeniem ślimaczków należy posmarować olejem słonecznikowym, by nie przywierały.

Przygotowane na blaszce bułeczki posmarować wymieszanym z cukrem pudrem jajkiem. Piec przez 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 160°C. Gotowe! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!