Jesień to idealny czas na próbowanie nowych przepisów. We wrześniu i październiku szkoda byłoby nie wykorzystać bogactwa sezonowych owoców i warzyw, w szczególności jabłek. Kto z nas nie lubi jabłek…? Zarówno szarlotka, jak i inne jabłkowe wypieki od lat goszczą w naszych domach.
Najlepiej wykorzystać do niego jabłka, które nie są zbyt słodkie. Gwarantujemy, że zapach pieczonego deseru poczują nawet sąsiedzi! Zaczynamy!
Do głębokiej miski wsyp odmierzone porcje kaszy manny, mąki pszennej, cukru i cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj wszystkie produkty trzepaczką.
W osobnym naczyniu zagrzej mleko i rozpuść w nim masło. Zetrzyj umyte jabłka ze skórką za pomocą grubej tarki. Starte jabłka polej sokiem z cytryny i dobrze rozmieszaj. Formę do pieczenia wyściel papierem. Na spodzie wyłóż jedną trzecią powstałego ciasta.
Jabłka przykryj kolejną warstwą ciasta. Przekładaj obie warstwy tak długo, aż skończą się składniki. Każda warstwa powinna zostać przełożona 3 razy. Na przygotowane ciasto wylej zagrzane mleko z masłem. Aby nasycić mlekiem wszystkie warstwy ciasta, nakłuj je głęboko drewnianym narzędziem z ostrą końcówką.
Upieczone ciasto powoli wysuń z formy i odstaw do ostygnięcia. Wierzchnią warstwę gotowego wypieku możesz posypać odrobiną cukru pudru.