Dobrym pomysłem staje się wtedy eksperymentowanie, które warto rozpocząć od produktów stale używanych, czyli będących w kuchni od zawsze.
Świetnym rozwiązaniem jest zatem gotowanie czegoś nowego z czegoś dobrze znanego. Przykład stanowi rolada mięsna o bardzo intrygującej nazwie – bochenek mięsa.
Do przygotowania naszej rolady mięsnej potrzebujemy:
Do wysokiego naczynia należy wrzucić wieprzowinę i wołowinę. Mięso przyprawić, a następnie dodać tarty twardy ser, drobno pokrojoną pietruszkę i wymieszać. Dla wzbogacenia smaku, możemy pokusić się o dodanie do masy mięsnej około 150 g mielonego boczku.
Na blacie kuchennym rozkładany papier do pieczenia. Wykładamy naszą mięsną mieszaninę w ten sposób, by powstał płaski prostokąt. Serek mozzarella kroimy w plasterki, a następnie układamy na mięsie w środkowej części.
Przystępujemy do nadawania kształtu naszej roladzie. W tym celu zawijamy górną i dolną część mięsa, a następnie za pomocą pergaminu formujemy rulon. Ważne, by ser mozzarella pozostał w środku mięsnej masy, gdyż to on stanowi farsz naszego dania.
Rulon zabezpieczamy dodatkowymi dwiema warstwami papieru do pieczenia, następnie związujemy obie jego strony. Gdy rulon mamy już gotowy, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 – 50 minut. Roladę serwujemy schłodzoną.