Ziemniaki z cebulką w nowej odsłonie. Przepis który zaskoczy nawet Ciebie.

Dziś w mojej kuchni przygotuję fantastyczne ziemniaki z cebulką. Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. 

Składniki potrzebne do wykonania tego pysznego dania znajdują się z całą pewnością w każdej kuchni. A ja gwarantuję, że to połączenie zachwyci każdego, nawet wytrawnego smakosza! Ziemniaki z cebulą to klasyka, ale ten przepis jest inny niż wszystkie, to raj dla podniebienia. Ale koniec gadania – zapraszam do gotowania.

SKŁADNIKI:

  • 700g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 50g sosu sojowego
  • 50g oleju roślinnego
  • 20g ulubionych ziół

PRZYGOTOWANIE:

W pierwszej kolejności należy przygotować wszystkiego składniki, ponieważ trzeba je dodać praktycznie w tym samym czasie. Paprykę posiekać w paski, marchew i ziemniaki zetrzeć na długie i cienkie paski na specjalnej tarce (jak w przepisie na koreańską marchew), cebulę pokroić w pierścienie. Rozgrzać olej na patelni.

Wrzucić cebulę i zeszklić ją (smażyć przez kilka minut). Dodać marchew, smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Czas na ziemniaki – smażyć przez około 5 minut, wciąż mieszając. Dorzucić paprykę i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać sos sojowy z octem, posypać pieprzem oraz papryką. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw danie na ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie posyp potrawę swoimi ulubionymi ziołami i voilá – tytuł najlepszego kucharza masz jak w banku.

Ziemniaki z cebulką pasują do absolutnie każdego mięsa ale cudownie sprawdzą się także jako osobne danie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!