Można podawać je z mnóstwem dodatków – z dżemami, serami, kremami, owocami, orzechami – jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia.
Tradycyjny przepis na naleśniki, zawierający mąkę, nie należy jednak do przepisów niskokalorycznych. A niektórzy muszą się z nim pożegnać nie ze względu na dbanie o linię, ale, przykładowo – ze względu na nietolerancje pokarmowe nie pozwalające spożywać mąki. Jest jednak rozwiązanie – dwuskładnikowe naleśniki bez mąki.
Bardzo dokładnie wymieszaj w misce banany i jajka, nie powinno być tam żadnych grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.
Smaż na średnim ogniu (jeden naleśnik to około 1/4 mieszanki – więc z ilości podanej w przepisie powstaną cztery sztuki) na nieprzywierającej patelni. Gdy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć naleśnik na drugą stronę. To tyle. Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu 🙂
Naleśniki już same w sobie są wysokobiałkowe dzięki jajkom – ale można podać je na przykład z jogurtem naturalnym (najlepiej z greckim lub skyrem – mają najwięcej białka), żeby uczynić je jeszcze bardziej proteinową przekąską.