2-składnikowe naleśniki bez mąki. Każdego ranka te jedz i patrz jak twoja tkanka tłuszczowa znika.

Naleśniki cieszą się ogólną sympatią (żeby nie powiedzieć uwielbieniem) – są stosunkowo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.

Można podawać je z mnóstwem dodatków – z dżemami, serami, kremami, owocami, orzechami – jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia.

Tradycyjny przepis na naleśniki, zawierający mąkę, nie należy jednak do przepisów niskokalorycznych. A niektórzy muszą się z nim pożegnać nie ze względu na dbanie o linię, ale, przykładowo – ze względu na nietolerancje pokarmowe nie pozwalające spożywać mąki. Jest jednak rozwiązanie – dwuskładnikowe naleśniki bez mąki.

SKŁADNIKI:

  • dojrzałe banany rozgniecione widelcem na papkę – pół szklanki
  • jajka – 2 szt
  • cynamon (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Bardzo dokładnie wymieszaj w misce banany i jajka, nie powinno być tam żadnych grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie.

Smaż na średnim ogniu (jeden naleśnik to około 1/4 mieszanki – więc z ilości podanej w przepisie powstaną cztery sztuki) na nieprzywierającej patelni. Gdy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć naleśnik na drugą stronę. To tyle. Przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu 🙂

Naleśniki już same w sobie są wysokobiałkowe dzięki jajkom – ale można podać je na przykład z jogurtem naturalnym (najlepiej z greckim lub skyrem – mają najwięcej białka), żeby uczynić je jeszcze bardziej proteinową przekąską.

Do takiego zestawienia świetnie będą pasować również owoce jagodowe – mają niewiele kalorii, a smakują wspaniale. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!