Pyszne serniczki z patelni – Mój przepis na wszystkie okazje. Kilka minut i gotowe

Dzisiaj przepis na pyszne i sycące śniadanie dla całej rodziny. Robione bez mąki i jajek, szybkie serniczki z patelni zachwycą każdego.

A jeśli po śniadaniu jakiś serniczek zostanie to bez problemu można go przechować w lodówce i odgrzać w dowolnym czasie, chociaż te placuszki są idealne również na zimno.

Jako dodatek do naszych serniczków świetnie sprawdzi się dżem, kwaśna śmietana lub skondensowane mleko. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki na serniczki z patelni

  • kasza manna – 1-1,5 szklanki
  • twarożek – 400 g
  • cukier – 2 łyżki
  • olej roślinny
  • opcjonalnie kandyzowane owoce, rodzynki, daktyle – wg uznania

Wykonanie

Łączymy ze sobą twarożek, kaszę mannę oraz cukier i ugniatamy ciasto – jeśli jest zbyt klejące i rzadkie dodajemy więcej kaszy manny, a w przypadku masy zbyt zbitej i suchej nieco mleka lub kefiru.

Z ugniecionego ciasta formujemy kulki i obtaczamy je lekko w mące. Nasze serniczki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i śniadanie jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!