Ten banalny przepis nie zajmie Ci nawet godziny roboty. Natomiast pyszny smak ciasta będziesz pamiętać jeszcze przez długi czas!
Jajka (z lodówki) delikatnie posól i ubij mikserem na średnich obrotach, aż do puszystej konsystencji. Następnie stopniowo (cały czas ubijając) dodawaj cukier.
Po wymieszaniu masy z cukrem dodawaj olej roślinny oraz mleko. Stopniowo zacznij wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj do czasy uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Ciasto powinno wyjść dość gęste.
Przygotuj swoją formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Połowę ciasta rozsmaruj na blaszce, następnie równomiernie rozprowadź wybrany dżem, a pozostałe ciasto rozsmaruj na wierzchu. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut.