Są one robione z ciasta drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany. Chrusty po węgiersku one niezwykle puszyste, miękkie oraz delikatne nawet następnego dnia.
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru (płaska łyżeczka). Do misy wsyp mąkę oraz cukier. Dodaj szczyptę soli, żółtka, brandy, śmietanę oraz rozczyn z drożdżami. Wyrób ciasto dodając do niego powoli letnie rozpuszczone masło.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około pół centymetra. Potnij go na równe prostokąty.
Wewnątrz każdego prostokąta zrób nacięcie. Przełóż przez nie końcówkę ciasta i delikatnie naciągnij.
Smaż je na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.