Jak szefowie kuchni marynują kurczaka. Wychodzi zawsze chrupiący i pyszny. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Kurczak z pieca to przepyszne i sycące danie idealnie nada się na zbliżające się święta. Jednak, by wyglądał smakowicie oraz by jedzenie go sprawiało prawdziwą przyjemność – należy poznać pewne sekrety kulinarne.

Zestaw ziół oraz przypraw, które podbijają smak kurczaka to coś, co każdy szef kuchni ma w zanadrzu. Poniżej znajdują się najlepsze zestawy przypraw do pieczonego kurczaka.

Zioła, mandarynka, miód, ząbki czosnku, oliwa z oliwek, rozmaryn i białe wino

Pieczony kurczak w śródziemnomorskich regionach jest właśnie tak przyrządzany. Wewnątrz kurczaka wkłada się kilka ząbków czosnku, parę gałązek rozmarynu oraz dwie przedzielone na pół mandarynki.

Kurczaka należy polać mieszanką białego wina, soku z mandarynek, oliwy z oliwek i miodu. Piekarnik trzeba nastawić na temperaturę 220 stopni i piec potrawę przez ok. 20 minut. Po tym kroku należy owinąć kurczaka w folię spożywczą i piec następne 40 minut, ale z niższą temperaturą 170 stopni.

Musztarda, oliwa z oliwek, białe, wytrawne wino, zioła prowansalskie, sos tabasco, czosnek, sól

error: Treść zabezpieczona !!