Chcąc przygotować pyszną domową pizzę lub bułeczki maślane wystarczy znać jeden uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe. To ciasto jest doskonałe, ponieważ nie klei się do dłoni, a wszystko za sprawą nietypowego sposoby zagniatania.
Dziś podpowiem ci jak zagnieść ciasto bez obawy o ubrudzenie sobie rąk. Dzięki tej nowoczesnej technologii będziesz częściej piekła różne drożdżowe wypieki dla siebie i całej rodziny!
Ciepłe mleko i wodę połącz ze sobą, odpowiednia temperatura mleka to 40 stopni, aby drożdże idealnie się rozpuściły.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Jeśli ciasto przygotowujesz na bułeczki to możesz dodatkowo dosypać odrobinę wanilii. Przygotuj mocną plastikową torbę. Do niej wsyp suche składniki, dodaj olej i mleczną mieszankę. Pamiętaj o całkowitym wypuszczeniu powietrza z torby, a następnie dobrze ją zamknij.
Ciasto zagniataj poprzez obracanie torby w kółko przez około 10 minut lub do momentu uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione poluzuj zamknięcie, aby worek nie pękł podczas rośnięcia ciasta.
Przygotowane w ten sposób ciasto możesz wykorzystać do przygotowania słodkich jak i słonych wypieków. Dzięki temu przepisowi zrobisz również pyszną domową pizzę.