Warto spróbować jej w nowej odsłonie. Przepis na cukinię duszoną w śmietanie to pyszne danie w zaledwie 30 minut. Jeżeli zależy nam na dbaniu o linię, śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Młode cukinie najlepiej jest spożywać ze skórką, ponieważ tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów.
Olej należy wymieszać z przyprawami, tworząc marynatę do naszej cukinii. Cukinię zależnie od rozmiaru kroimy w talarki lub pół talarki. Po pokrojeniu dokładnie mieszamy ją z naszą marynatą.
Cukinię pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Śmietanę mieszamy z koperkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do śmietany dodajemy jajko, mąkę oraz wodę. Dokładnie mieszamy.
Sos przelewamy na dużą patelnię, dodajemy upieczoną cukinię. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając co chwilę, żeby sos i cukinia się nie przypaliły.