Ciasto z cukinii w 20 min – mogę jeść codziennie i wciąż chudnę. Bez dodatku soli i masła i mąki.

Praktycznie każdy uwielbia ciasta. Często jednak poszukuje się jakiś niskokalorycznych zamienników popularnych przepisów, by móc je jeść bez konsekwencji w postaci dodatkowych kilogramów.

Popularne są także takie odmiany, które da się szybko przygotować. Ciasto z cukinii w standardowej wersji jest dosyć czasochłonnym wypiekiem, aczkolwiek można je zrobić szybciej oraz bez wykorzystywania niezdrowych produktów.

Niezbędne składniki:

  • 200 gram jogurtu lub śmietany,
  • 3 młode cukinie,
  • pęczek rukoli,
  • pęczek kopru,
  • 200 gram twardego lub topionego sera,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Na początku należy dokładnie umyć cukinię, a następnie pokroić ją w plastry o grubości około centymetra. Potem wkłada się je do miski, przyprawia i odstawia na 10 minut.

Kiedy ten czas minie, cukinię trzeba umieścić na blaszce do pieczenia, najlepiej przykrytej papierem, aby nie przywarła do ścianek. Piecze się ją w temperaturze 200 stopni Celsjusza tak długo, aż zmięknie i lekko się zarumieni.

W trakcie pieczenia warto przygotować sos. Miesza się w tym celu jogurt, przyprawy, rukolę, zioła oraz czosnek.

Kiedy cukinia nareszcie jest gotowa, można kontynuować tworzenie wypieku. Plastry należy umieścić na sporym talerzu, po czym posmarować je sosem i posypać startym serem.

Następnie powtarza się tę czynność, wykorzystując resztę cukinii. Wierzch ciasta smaruje się resztkami sosu, można go także udekorować za pomocą świeżych ziół.

Wypiek jest gotowy do spożycia od razu, aczkolwiek będzie smakował lepiej, gdy włoży się go do lodówki na kilka godzin. W ten właśnie sposób można zrobić ciasto z cukinii już w 20 minut!

error: Treść zabezpieczona !!