Domowa maskarada lodowa – Smakuje przepysznie a zrobisz ją błyskawicznie.

Ten delikatny deser sprawi, że się  nim zakochasz. Wspaniały smak łączy się w nim z doskonałą konsystencją. Wprost rozpływa się w ustach!

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 2 puszki skondensowanego mleka słodzonego,
  • 4 żółtka,
  • śmietana 30% – 200 g,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 500 ml mleka;
  • Dodatkowo warto użyć 200 g mlecznej czekolady oraz 100 g śmietany 30% do wykonania polewy.

Przygotowania:

Skondensowane mleko należy wlać do garnka, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać całość. Następnie dodać żółtka, śmietanę oraz esencję waniliową i mleko. Wstawić wszystko na kuchenkę i gotować na niewielkim ogniu, aż do lekkiego zgęstnienia masy.

Formę posmarować odrobiną oleju i wlać do niej przygotowaną masę. Następnie wstawić wszystko do zamrażarki. Pozwolić zamarznąć.

W międzyczasie należy przygotować polewę. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w wodzie i wymieszać ze śmietaną.

Deser wyjąć z zamrażarki i polać przygotowaną polewą. Można dodatkowo oprószyć go wiórkami ze startej czekolady lub orzechów.

error: Treść zabezpieczona !!