Szukasz świetnego pomysłu na danie mięsne – Te klasyczne kulki z mięsa mielonego są przepyszne. Przepis.
Ten przepis dostałam od Danki, dobrej przyjaciółki. Minęło prawie 40 lat. Mama Danki była świetną kucharką i napisała ten przepis.
Mimo upływu lat przepis ten jest nadal uwielbiany przez moją rodzinę. Potrawa ta jest zawsze przygotowywana według tego samego przepisu. Uwielbiamy go z tłuczonymi ziemniakami i knedlami, ale jest pyszny nawet z kromką świeżego chleba.
Składniki na klopsiki
- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- 500 g ryżu
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- Można też użyć mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
Składniki na sos
- 1 cebula
- 5 goździków
- Sól i cukier do smaku
- 100 ml mleka
- 300 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić ryż i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ryż ostygnie, umieścić go w dużej misce. Do ryżu dodać jajka. Następnie dodać mięso mielone, które ja dodałem w proporcjach 50/50 do wieprzowiny i wołowiny. Na koniec doprawić ryż solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
Połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. W czasie, gdy mieszanka jest mieszana, przygotuj składniki sosu. Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody. Dodać posiekaną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i sól. Gotować na wolnym ogniu. *
*Sos pomidorowy powinien mieć słodki smak. Jeśli jednak wolisz, aby był bardziej wytrawny, nie dodawaj cukru ani goździków.
Rękami uformować kulki z masy mięsnej. Przed rozpoczęciem formowania kulek namoczyć ręce w ciepłej wodzie. Dzięki temu klopsiki nie będą się sklejać ani rozpadać podczas formowania i pieczenia. Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej uformowane przed chwilą klopsiki. Gotować przez około 20-25 minut.
Upewnij się, że klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania. Po ugotowaniu odsącz wodę z klopsików i ułóż je na talerzu. Do wody, która pozostała po ugotowaniu klopsików, dodaj koncentrat pomidorowy, mleko, cukier i sól. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać trochę mąki pszennej i dalej gotować, stale mieszając.