To ciasto jest przepyszne dzięki rozpływającym się w ustach jabłkom. Nie będziesz się nudzić. Ten przepis jest idealny dla gości lub jeśli szukasz czegoś słodkiego do porannej kawy. Opanowanie tego przepisu nie zajmie Ci dużo czasu i będziesz do niego wracać wielokrotnie.
Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce. Następnie umieść jabłka w rondelku i dodaj oba cukry. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut lub do momentu, gdy jabłka zmiękną. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj do jabłek sok z cytryny oraz kaszę manną. Zamiast kaszy manny można użyć bułki tartej. Najpierw wysusz ją na patelni, a następnie dodaj do jabłek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
W międzyczasie przygotuj ciasto. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj o stopniowym dodawaniu śmietany do ciasta, aby nie było zbyt gęste. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Podziel ciasto na bochenki. Każdy z nich należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie około 30 minut wyjmij je z lodówki i rozwałkuj.
Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 24×36 cm. Pierwszą warstwę ciasta należy ułożyć na spodzie. Przykryć ją nadzieniem jabłkowym. Drugą warstwę ciasta należy położyć na wierzchu. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta. Całość piec w temperaturze 200°C przez 45 minut.