Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umieść ziemniaki w misce, a następnie zalej je zimną wodą. Schab pokroić na 6-8 plasterków. Przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić potrawę solą i pieprzem.
Ziemniaki umieścić w misce i odsączyć. Wymieszaj 3 jajka, sól i pieprz, startą cebulę, 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce ubij 2 jajka, a następnie za pomocą widelca zrób z nich jajecznicę. Na patelni rozgrzej olej. Na patelni ułóż warstwę ziemniaków. Następnie dodać plasterek mięsa obtoczony w jajku. Na koniec dodaj kolejną warstwę ziemniaków. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony.
Paszteciki odkładaj na papierowe ręczniki. Powtórz czynność dla pozostałych plastrów mięsa. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W czasie, gdy danie się piecze, zetrzyj ser i posyp nim wierzch. Piecz jeszcze przez 5-7 minut. Wszystko jest gotowe. Podawaj danie z posiekanym koperkiem.