Ciasto „Dwa paski” z twarogiem. Idealne na każdą okazję. Każdy mnie pyta o przepis

Ciasto twarogowe “dwa paski” idealne Na każdą okazję!

Doskonałe ciasto gotowe w zaledwie 20 minut! Do jego przygotowania będziesz potrzebować prostych składników, a samo wykonanie nie powinno stwarzać żadnych problemów.

Ciasto zachwyca również swoim niebanalnym wyglądem, co dodatkowo zachęca do jego spróbowania. Za podstawę do ciasta mogą posłużyć różnorodne kruche ciastka. Wybór zależy jedynie od naszych osobistych preferencji.

Składniki:

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować:

  • 300 g kruchych ciastek
  • 250 g twarogu
  • 250 g śmietany
  • 100 g cukru
  • 75 ml wody
  • łyżka żelatyny
  • do udekorowania mała czekolada

Sposób przygotowania

Na początku umieść w misce żelatynę, dodaj do niej wodę i odstaw na kilka minut.

Następnie w blenderze ubijaj śmietanę wraz z twarogiem i cukrem, aż do uzyskania lekkiego kremu. Do powstałej masy dodaj wcześniej przygotowaną żelatynę i dokładnie razem połącz.

Foremkę wyłóż dowolnymi kruchymi ciastkami i wylej na to część kremu. Daną czynność powtórz trzykrotnie, dzięki czemu uzyskasz 3-warstwowe ciasto.

Na koniec przykryj ciasto folią aluminiową i włóż do lodówki najlepiej na całą noc, dzięki czemu ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Po upływie tego czasu pozostaje tylko cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Dodatkowo ciasto można ozdobić z góry startą czekoladą bądź polewą czekoladową.

Zaskakujący wygląd może również nadać kakao dodane do kremu, które zabarwi go na brązowo. Wówczas dla kontrastu można wybrać jasne ciasteczka.

Wygląd końcowy ciasta zależy wyłącznie od osobistego wyboru!

error: Treść zabezpieczona !!