Pozbądź się zapalenia stawów: wyeliminuj produkty z diety, które są dla nich niebezpieczne
Nie spożywaj tego przy zapaleniu stawów
Jedną z bardzo nieprzyjemnych chorób jest zapalenie stawów. Szczególnie doskwiera starszym osobom, ale bywa, że chorują na to dzieci i młode osoby.
Zapalenie stawów może mieć różne przyczyny. Istnieje też kilka odmian tej choroby, ale według wielu dietetyków łączy się to m.in. ze złym odżywianiem. W dzisiejszym artykule podpowiemy wam, które produkty bywają niebezpieczne dla waszych stawów i których warto unikać. Zapoznamy was także z niektórymi metodami leczenia.
Czy można wyleczyć stawy bez operacji?
Tak da się to zrobić jeżeli nie jest to jeszcze bardzo zaawansowana choroba. Kilka produktów, które na ogół uważane są za pożywne i zdrowe mogą wam jednak zaszkodzić, a ich odrzucenie będzie dla was najlepszą profilaktyką. Jakie są to produkty?
Szprot
Od dziecka wpajano nam, że ryby są zdrowe, ale czy na pewno? Szprot bywa niestety nieodpowiedni dla osób z zapaleniem stawów, gdyż ma w sobie wysoką zawartość soli, a także z powodu substancji zwanych purynami, przez które w organizmie dochodzi do dny moczanowej.
Jeżeli człowiek zjada szproty regularnie to zwiększa się w jego organizmie ilość kwasu moczowego, który zamiast zostać wydalony to pozostaje na stawach i uszkadza je. Puryny występują też w innych rybach i owocach morza.
Nasiona słonecznika
W nasionach słonecznika występuje dużo kwasów tłuszczonych omega-6. Niestety nie są one zbyt zdrowe dla organizmu człowieka, kiedy spożywa się je w większych ilościach. Mogą powodować nie tylko choroby stawów, ale także choroby skórne jak trądzik czy wypryski na twarzy. Kwasy omega-6 odkładają się na stawach i zwiększają ból, gdyż rozpuszczają warstwę chrząstki pomiędzy kościami.
Twardy ser
Żółty ser posiada duże stężenie jonów wapnia. Jeżeli będziemy spożywać twardy ser w niewielkich ilościach to nie powinien nam zaszkodzić, a nawet będzie dla nas całkiem przydatny. Spożywanie go w większych ilościach spowoduje bóle stawów, a także skurcze mięśni.
Jeżeli cierpicie na zapalenie stawów to powinniście koniecznie wyeliminować te trzy powyższe produkty, gdyż będą tylko komplikować wasze leczenie. Osoby, które nie mają tych problemów mogą spożywać szproty, twardy ser i nasiona słonecznika, ale również nie powinni przesadzać.
Nie jest możliwe, aby artretyzm został całkowicie wyleczony. Także interwencja chirurgiczna nie da 100% gwarancji.
Aby załagodzić objawy należy stosować także naturalne sposoby. Do metod walki z zapaleniem stawów należy m.in. ocet jabłkowy. Warto wypijać szklankę wody z jedną łyżeczką octu przed każdym posiłkiem, ale nie częściej niż 5 razy dziennie.
Takie leczenie może trwać przez dwa tygodnie. Jeżeli chora osoba ma jednak dodatkowo jakieś problemy z żołądkiem to dawka octu powinna zostać zmniejszona dwa razy. Wtedy leczenie powinno się wydłużyć do 4 tygodni.
Dobrym sposobem na bóle stawów jest także czosnek.
5 główek czosnku obieramy i siekamy drobno, następnie dodajemy pół litra wódki, mieszamy i chowamy taką miksturę w ciemne miejsce na około 10 dni. Tak przygotowaną nalewkę pijemy przed każdym posiłkiem po jednej łyżeczce.