Uśmiech Teściowej to proste i słodkie ciasto, które podbiło serca wielu osób. Przepis.
Nikt nie wie, skąd wzięła się nazwa „Uśmiech teściowej”. Każdy, kto kiedykolwiek próbował tego ciasta, powie, że jest ono przepyszne i wywołuje uśmiech na twarzy za każdym razem, gdy się je zje.
Jest to idealne ciasto na niespodziewane wizyty gości lub rodziny. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i doskonale komponuje się z aromatyczną kawą. Kluczem do sukcesu jest mieszanka budyniowa, słodkie jabłka i kruche ciasto.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki więcej do posypania wierzchu
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej typu 450
- 1 kostka zimnego masła (200 g).
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 całe jajko Klasa M
- 3 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki stołowe śmietany 18% (gęstej).
- 1 kg słodkich, ale niezbyt dojrzałych jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub budyniu śmietankowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- Niewielka ilość świeżej skórki z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zacznij od jabłek. Obrać je, dobrze umyć, a następnie pokroić na osiem części. Umieścić je w misce. Można dodać niewielką ilość soku z cytryny. Dzięki temu jabłka nie będą ciemniały. Mąkę należy przesiać na blat lub na stolnicę. Następnie dodać masło. Pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce.
Wymieszaj szybko wszystkie składniki rękami. Podziel ciasto na pół. Teraz przykryj obie strony folią spożywczą i pozostaw na 30 minut w lodówce. Potrzebna jest forma o wymiarach 25 x 36 cm. Można ją wysmarować masłem lub margaryną mleczną, a następnie posypać bułką tartą.
Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do rąk. Teraz możesz wyjąć połowę ciasta z lodówki i rozwałkować je. Umieść ciasto na blasze do pieczenia i nakłuj je widelcem. Następnie sięgnij po naczynie z jabłkami. Teraz odsącz jabłka i osusz je ręcznikiem kuchennym.
Ułóż plasterki jabłek w równej warstwie na cieście. Aby podkreślić smak całego ciasta, dobrze jest posypać plastry jabłek cynamonem. Teraz czas na przygotowanie budyniu. Do miski wlej pół szklanki zimnego mleka. Mieszaj budyń, aż będzie gładki.
Zwróć uwagę na to, czy na opakowaniu jest informacja o dodaniu cukru. Jeśli tak, trzeba będzie dostosować jego ilość zgodnie z instrukcją. W osobnym rondelku podgrzać pozostałe mleko, aż do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, dodać do niego mieszankę.
Cały czas mieszając, nie dopuść do przypalenia mieszanki. Rozłożyć gorącą masę budyniową na jabłkach. Przykryj jabłka pozostałym ciastem, które zostało w lodówce. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°F. Należy uważać, aby ciasto nie zrumieniło się zbyt szybko.
W razie potrzeby możesz przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub wymieszać go z cynamonem.