Marynowana kapusta z octem wykonana z poniższego przepisu jest przepyszna i powinna przypaść do gustu każdemu. Instrukcja.

Dziś przedstawiam przepis na szybką i zdrowia przekąskę. Potrzebujesz tylu kilku składników. Wystarczy wieczorem pokroić biała kapustę i rano możesz delektować się tym przysmakiem.

Moja mama zawsze robiła taką kapustę podczas jesienne, w sezonie osłabionej odporności. Prosta kapusta marynowa octem uwielbia cała moja rodzina.

Lista składników:

  • Ok 2-3 kg białej kapusty
  • Cukier biały 9 łyżek
  • Woda 1,5 l
  • Ocet spirytusowy 200 ml
  • Marchewka 2-3 sztuki
  • Czosnek 5 ząbków
  • Łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Wykonanie:

Do garna wlej wodę i dodaj ocet, cukier i pieprz.  Wszystko zagotuj. Kapustę dokładnie umyj i podziel na osiem części.

Obierz marchewkę i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzyw umieść w wybranym naczyni lub pojemniku. Kiedy solanka wystygnie przelej ją do kapusty.

Według swoich preferencji możesz dodać inne przyprawy, aby podbić smak. Pyszna i szybka kiszona kapusta gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!