Szynka czosnkowa wg tej receptury smakuje obłędnie. Krucha i pyszna. To danie skradnie Twoje serce

Mięso z szynki jest chude i smaczne. Świetnie nadaje się do pieczenia. Można je podawać nie tylko do obiadu.

Z dodatkiem czosnku zapełni twój dom wspaniałymi zapachami, zapraszając całą rodzinę do stołu w weekendowy dzień.

Składniki

  • 2 kg szynki
  • 3 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki koncentratu
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Olej do zamarynowania

Pokrój mięso na grube plastry. Wymieszaj je z czosnkiem pokrojonym na cienkie plasterki i odłóż na kilka godzin do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę cebuli pokrojonej w piórka. Na cebuli ułóż mięso. Dopraw je do smaku pieprzem solą oraz słodką papryką.

Na wierzch ułóż pozostałą cebulę pokrojoną w piórka. Całość polej sosem sporządzonym z oleju, sosu sojowego oraz przecieru pomidorowego. Całość należy piec przez około półtorej godziny w temperaturze 150 stopni.

W połowie pieczenia odkrywamy naczynie, aby mięso mogło się przyrumienić. Szynka czosnkowa wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!