Ciasto napoleońskie – Najszybszy sposób na zniknięcie ze stołu. Znajdź przepis.

Historyczne ciasto. Niektóre wersje twierdzą, że ciasto to po raz pierwszy zostało upieczone we Francji w XVII wieku. Następnie zawędrowało do Neapolu, gdzie otrzymało swoją nazwę.

Po rewolucji francuskiej ciasto zostało nieco zmodyfikowane, aby uczcić cesarza Bonapartego.
Ten wyjątkowy przepis będzie dla Ciebie wspaniałym źródłem wiedzy. Wielowarstwowy tort śmietankowy z kruszonką. Z dodatkiem kruszonki był lubiany podczas wszystkich świąt zimowych.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 500g margaryny
  • 1l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • wanilia do smaku

Przygotuj dwa rodzaje ciasta.

Pierwsze ciasto wyrób z dwóch jajek, dwóch szklanek mąki, sody oczyszczonej z octem i soli. Drugie ciasto przygotuj, łącząc margarynę z mąką do uzyskania okruchów.

Pierwsze ciasto należy rozwałkować na cienką warstwę. Następnie posyp okruchy na wierzchu. Złóż ciasto na pół, a następnie rozwałkuj je. Proces ten należy powtórzyć cztery razy.

Podziel ciasto na 8 części i włóż je do lodówki na 3 godziny. Z ciasta należy uformować cienkie naleśniki. Upiec je w piekarniku w temperaturze 180°. Piec przez około 20 minut.

Przygotuj krem do tortów, ubijając 4 jajka i 4 łyżki mąki. Trzymaj wszystko na ogniu i powoli dodawaj mleko. Ciągle mieszaj. Kontynuuj ten proces, aż krem zgęstnieje. Ostatnią czynnością jest dodanie wszystkich ciastek z wyjątkiem jednego. Rozłóż krem na ciastkach, a następnie pokrusz ciasto Napoleona.

Przepis ten został przekazany przez babcie. Ciasto smakuje wyśmienicie i jest łatwe w przygotowaniu. Z pewnością będziesz zadowolony z gotowego ciasta. Wiadomo, że o wiele lepiej jest go zrobić niż kupić w sklepie.

error: Treść zabezpieczona !!