Jednak może zdarzyć się sytuacja, że akurat skończy nam się w domu mąka, nie mamy zapasowej paczki, ale nie możemy też wyjść z domu, żeby kupić takową. Nic straconego. Poniżej znajduje się przepis na naleśniki bez mąki, za to z przepysznym nadzieniem z twarożku, które idealnie dopełnia smak tych pysznych placków.
Wbrew pozorom przygotowanie naleśników bez mąki nie jest jakoś specjalnie trudne. Najpierw mieszamy 5 jajek z cukrem. Później dodajemy skrobię i mieszamy do pozbycia się wszystkich grudek w cieście. Dolewamy mleko oraz olej słonecznikowy, następnie mieszając. Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym samym czasie przygotowujemy patelnię i smarujemy ją olejem słonecznikowym.
Teraz przygotowujemy nadzienie – trzeba zetrzeć twarożek z cukrem. Możemy dodać swoje ulubione dodatki, jak na przykład mak czy rodzynki. Gotowe naleśniki napełniamy nadzieniem z twarożku. Zawijamy je w rulon albo w trójkąt, po czym umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym – górę placków smarujemy stopionym masłem i kwaśną śmietaną.