Rumuńskie gołąbki – wyjątkowo smaczne, lepsze niż te tradycyjne. Poznajcie sekret.

Gołąbki to popularne danie w wielu miejscach na świecie, jednak przepis na ich przyrządzanie często jest inny. W Polsce nadal często używany jest sposób znany jeszcze z komunistycznych czasów.

Poznajcie rumuński przepis na gołąbki, są one wyjątkowo smaczne! Mięso jakiego użyjecie do przygotowania rumuńskich gołąbków, zależy od Was. Można przyrządzić je z mięsa wołowego, wieprzowego czy z indyka.

Jeśli chcecie jeszcze bardziej uwydatnić kompozycję smaków, możecie połączyć różne rodzaje mięsa. Najbardziej soczyste powstają jednak, gdy użyjemy mięsa wieprzowego lub wołowinę.

Składniki, potrzebne do przygotowania dania:

  • 1 główka świeżej kapusty
  • 250 gram mięsa wieprzowego lub mielonej wołowiny
  • 100 gram ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Składniki potrzebne do przygotowania sosu:

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 gram twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub pietruszki

Sposób przygotowania:

Na początku usuń głąb od kapusty. Możesz również włożyć ją na około 10 minut do mikrofalówki, co pomoże Ci łatwiej udzielać liście. Pamiętaj również, by następnie opłukać je pod zimną wodą. W ten sposób liście naprawdę łatwo będą się dały oddzielić.

error: Treść zabezpieczona !!