Skuteczny, prosty przepis na poprawę odporności. Pij go codziennie, a z pewnością Twoja odporność ulegnie poprawie!
Doskonałym sposobem na poprawę naszej odporności jest picie syropu z mniszka. Powinniśmy go stosować gdy boli nas gardło, mamy kaszel lub inne objawy przeziębienia. Metoda ta jest znana od kilkudziesięciu lat, a z pewnością stosowana była już wśród naszych babć.
Chcesz poznać przepis na syrop z mniszka?
Przeczytaj poniższy artykuł, a z pewnością zapoznasz się ze sposobem jego przygotowania oraz zaznajomisz się z właściwościami tej rośliny.
Syrop z mniszka lekarskiego doskonale wpływa na poprawę naszego zdrowia, szczególnie ważne jest to teraz gdy panują przeziębienia jesienne. Nie zaszkodzi, a być może pomoże i dzięki niemu nie zachorujemy. Ma on działanie przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.
Powinniśmy go spożywać około 2-3 łyżeczki dziennie, nie więcej. Jest bardzo zdrowym produktem zawierającym wiele witamin i minerałów.
Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z możliwości tej rośliny, ponieważ większość uznaje ją tylko za chwast. Posiadając wiedzę na jej temat możemy wykonać z niej wiele rzeczy, które na pewno nie zaszkodzą nam, a poprawią stan naszego zdrowia.
Ciekawostki na temat syropu z mniszka lekarskiego:
- Usuwa toksyny z naszego ciała, a dodatkowo dostarcza organizmowi dużą ilość witaminy A,B,C oraz D.
- Znacznie poprawia funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, nerwowego oraz pokarmowego.
- Jest stosowany podczas infekcji związanych z układem moczowym.
- Spożywanie syropu z mniszka pobudza pracę mózgu.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego:
Produkty potrzebne do wykonania syropu:
- 1 litr kwiatów
- 2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Potrzebujesz dużą ilość główek z mlecza, ale pamiętaj, aby nie obcinać zielonych części. Kwiaty powinny być zbierane w słoneczny dzień, w czasie gdy kwiat jest najbardziej otwarty. Sprawi to, że syrop będzie miał znacznie lepszy i słodszy smak.
Pamiętaj, aby zbierać je z łąki, a nie z pól znajdujących się blisko drogi. Na 2-3 słoiki potrzeba około 300-500 kwiatów i 1 litr wody. Na początku wszystkie kwiaty włóż do garnka, a następnie zalej chłodną wodą i gotuj około 15 minut. Odłóż naczynie i przez około 24h nie dotykaj go.
Po upływie tego czasu należy odcedzić garnek i dodać sok z cytryn i cukier oraz gotować do czasu, gdy otrzymamy gęstą konsystencję. Syrop należy spożywać tylko przez kilka miesięcy.
Kto może spożywać syrop z mniszka?
Oczywiście za równo osoby dorosłe, jak i dzieci. Liczba łyżeczek w ciągu doby to około 2-3. Można go dodawać do herbaty lub wody w zależności od upodobań każdego z nas. Jest grono osób, które powinny ograniczyć spożywanie mniszka lekarskiego, lub całkowicie zaprzestać.