Przekąska z pieczarek, która stała się hitem na moim przyjęciu. Lepiej zrób podwójną porcję

Lubisz pieczarki, a nie masz już nowych pomysłów na ich przygotowanie? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo dzisiaj pokażę ci przepis na fajną przystawkę z tych właśnie grzybów.

To bardzo szybka i mało wymagająca receptura, która nada się zarówno na rodzinny obiad, jak i na imprezę ze znajomymi. Zobacz, jak wykonać ten przepis i koniecznie go wypróbuj!

Wymagane składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki (natka)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (polecam słonecznikowy)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 papryczka chili
  • sól i mielony pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj sobie pieczarki, umyj je, obierz i odłóż do wyschnięcia. Weź czosnek, przeciśnij go przez praskę i podziel na dwie równe części. Jedną z nich wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem. Całą papryczkę chili dodaj na patelnię i czekaj, aż czosnek nabierze złocistej barwy. Na patelni umieść także 500 g pieczarek.

Do całości wlej po 2 łyżki stołowe sosu sojowego i octu balsamicznego. Wszystkie składniki posyp tymiankiem, a także cukrem, następnie wszystko wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś przez około 10 minut. Przez ten czas pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Posiekaj natkę i posyp nią przygotowaną przystawkę. Ten szybki i smaczny przepis zaskoczy każdego, kto lubi niebanalne i oryginalne potrawy. Wykonanie jest bardzo proste i mało skomplikowane, więc gwarantuję ci, że pieczarki będą pyszne.

Przystawkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!