Ten pyszny, niskokaloryczny deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego łakomczucha. Przepis krok po kroku.

Ciasto owsiane

Jest jesień i robi się coraz chłodniej. Wieczory stają się coraz dłuższe. To sprawia, że łatwiej jest coś przekąsić.

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 160 gramów cukru
  • sól – szczypta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 4 jabłka
  • Cytryna

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj miękkie masło do miski. Dopraw cukrem i solą. Mieszaj składniki przez 5 minut mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodawaj po jednym jajku, aż uzyskasz gładką masę.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Za pomocą silikonowej szpatułki połącz suche składniki.

Aby jabłka zachowały jasny kolor, pokrojone w kostkę i obrane jabłka skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny. Wymieszaj ciasto ze skórką cytrynową i jabłkami.

Tortownicę o średnicy 26 cm można wysmarować masłem lub papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię ciasta. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ostygnięciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Najlepszym sposobem na delektowanie się tym ciastem jest filiżanka herbaty z cytryną i plasterek korzenia imbiru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!