Często zniechęca się do tworzenia przetworów ze względu na żmudną pracę z tym związaną. My jednak znaleźliśmy łatwiejszy sposób, dzięki któremu nie trzeba poświęcać tyle czasu. Pokażemy Ci jak zrobić dżem bez konieczności gotowania, o równie wspaniałym smaku jak w przypadku tradycyjnych metod!
Umyj śliwki, a następnie przekrój je na pół. Następnie ułóż śliwki na blasze do pieczenia na tyle dużej, aby pomieścić je wszystkie. Dodaj do owoców ocet.
Przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do 250°C. Następnie piecz śliwki przez okres od 20 do 25 minut. Podczas pieczenia pamiętaj, aby nie mieszać śliwek. Wyjmij śliwki i posyp 250g cukru na wierzch. Nastaw piekarnik na 15 minut.
Wyjmij śliwki z piekarnika i posyp cukrem drugą połowę. Na kolejne 10-15 minut ponownie wstawić do piekarnika. Posypać śliwki rumem, po czym wyjąć z piekarnika.